Paradvåningar i Falkenberg

Stenfastigheter har inlett det varsamma renoveringsarbetet av två sexrums paradvåningar på Storgatan 37, med målet att återskapa Falkenbergs finaste lägenheter. Samtidigt skapar vi, på Storgatan 39, en tvårummare med klassisk serveringsgång och två entréer samt en trerummare med utsikt mot Tullbron enligt samma filosofi.

 

Varsam renovering av unika hyreslägenheter

När paradlägenheterna i huset på Storgatan 37 varsamt renoveras till ursprungligt skick gör Stenfastigheter en viktig insats för Falkenbergs kulturmiljö. Snart speglar sig ljuset från takkronorna i parketten på samma vis som när de båda våningarna stod inflyttningsklara år 1921. Bäst av allt: Du kan bo här!

Salonger i fil, burspråk mot gården, serveringsgång, separat kapprum och en särskild ingång direkt till köket för bud och tjänstefolk. Det är sådana detaljer de två, över 200 kvadratmeter stora, paradvåningarna bjuder på. Nu har Stenfastigheter inlett sitt renoveringsarbete med målet att de återigen ska bli Falkenbergs finaste lägenheter.

Huset på Storgatan 37 ritades av den tongivande arkitekten Ernst Torulf i slutet av 1910-talet och stod klart 1921. Det är samme arkitekt som står bakom Grand Hôtel, Varmbadhuset och Rörbeckska huset i Falkenberg samt, bland annat, Posthuset vid Drottningtorget, Naturhistoriska museet och Hvidfeldtska gymnasiet i Göteborg.

– Vi är alltid noga med att renovera våra fastigheter varsamt. Dels har vi ett ansvar att förvalta det arkitektoniska arvet. Dels är det viktigt i vårt hållbarhetsarbete att ta vara på och återbruka byggmaterial som har mycket kvar att ge, säger Anders Gidefjord på Stenfastigheter.

I detta fallet innebär det att den nationalromantiska och 20-talsklassicistiska stilen bevaras och återställs både exteriört och interiört. De karaktärsfulla, spröjsade fönstren plockas exempelvis ner och restaureras innan de åter sätts på plats.

Även andra originaldetaljer bevaras och återskapas. Paradvåningarnas salonger präglas av sina spegeldörrar, bröstpaneler, vackra listverk, trägolv och elementskydd.

– Vi utmanar oss själva och försöker, tillsammans med de lokala entreprenörer som gör det praktiska jobbet, att återanvända så mycket som möjligt, säger Anders Gidefjord.

Grannfastigheten, hörnhuset på Storgatan 39, renoveras på liknande vis. Där kommer en tvårummare och en trerummare med utsikt mot Tullbron skapas enligt samma filosofi. De två lägenheterna har på senare år fungerat som kontor men blir nu återigen bostäder, liksom paradlägenheterna möjliga att hyra för den som önskar bo på någon av Falkenbergs bästa adresser.

Stenfastigheter är medvetna om att det inte är lätt att räkna hem en sådan här investering, men precis som när de anrika husen byggdes tänker man långsiktigt och sätter funktionen och de estetiska värdena i första rummet.

Storgatan 37-39 byggdes med gedigna material och en förstklassig arkitektur för att kunna vara en del av Falkenbergs stadsbild i hundratals år. Tack vare den skonsamma och genomtänkta renoveringen blir den visionen uppfylld.